Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, to jad pszczeli jest produktem niezwykle cenionym w apiterapii (leczeniu produktami pszczelimi).
Jad pszczeli znajduje coraz większe uznanie świata medycznego. Okazuje się bowiem, że apitoksyna, czyli główny składnik jadu pszczelego, pomaga w leczeniu wielu różnych chorób i dolegliwości.
Jad pszczeli – między innymi – wpływa pozytywnie na działanie żołądka i jelit, poprawia krążenie krwi, działa przeciwzapalnie. Stosowany jest w leczeniu różnych chorób o podłożu reumatycznym ( takich jak reumatyzm, reumatoidalne zapalenie stawów, gościec), a także w zakrzepicy żylnej, dychawicy oskrzelowej, zapaleniu pęcherza moczowego, zapalenie nerwów, w alergiach oraz w chorobach dermatologicznych, przy leczeniu źle gojących się ran oraz atopowym zapaleniu skóry.
Badania pokazują, że jad pszczeli przydatny jest także w chorobach serca i układu krążenia, między innymi, obniża ciśnienie tętnicze, hamuje nadmierny podział komórek, wykorzystuje się go w profilaktyce zawałów serca i udarów mózgu.
Współczesna nauka dopiero od niedawna na poważnie zajęła się badaniami nad skutecznością produktów pszczelich w medycynie. Można więc spodziewać się, że w najbliższych latach odkryje przed nami jeszcze wiele tajemnic ukrytych w pszczelich produktach, w tym w apitoksynie – jadzie pszczelim.
Opracowano na podstawie: https://pszczoly.eu/jad-pszczeli-leczenie-jadem-pszczelim-apitoksynoterapia-pszczoly-eu/