To był dobry sezon. Ale mógł być… jeszcze lepszy

Miód

Kończy się sezon pszczelarski 2018. Powoli przychodzi więc czas podsumowań. Jaki był to sezon dla polskich pszczelarzy? Na Podkarpaciu całkiem dobry!

W tym roku pszczelarze z Podkarpacia zebrali nawet 25 kg miodu spadziowego z ula. Sezon pszczelarski 2018 był więc udany, a gdyby nie susza byłby jeszcze lepszy!

Podkarpacie to prawdziwe “zagłębie miodu spadziowego w Polsce”. Z południowo-wschodniej Polski pochodzi bowiem około 60 procent produkowanego w Polsce miodu spadziowego. Miód spadziowy produkuje się głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego.

Sezon 2018 był umiarkowanie dobrym sezonem dla pasiek specjalizujących się w produkcji miodu spadziowego. Przykładowo w ubiegłym roku z powodu niesprzyjającej aury praktycznie nie było zbiorów miodu spadziowego. Tegoroczny sezon był podobny pod względem urodzaju do  2016 roku i nieco lepszy niż 2015. Cztery wcześniejsze lata były natomiast czasem nieurodzajnym.

 

 


Źródło: agropolska.pl

Krzysztof