Miód czy cukier? Czego lepiej używać do słodzenia?

Słodzenie

Czy miód jest dobrym zamiennikiem cukru? Czy warto jest używać do słodzenia miodu zamiast cukru? Oczywiście, że tak!

Miód, w odróżnieniu od białego cukru, zawiera głównie cukry proste – glukozę i fruktozę. Cukry te są w okładzie pokarmowym wchłaniane bezpośrednio do krwi, gdzie – w zależności od potrzeb organizmu – są zamieniane na energię lub magazynowane w postaci glikogenu. Cukry proste mają korzystne działanie na organizm człowieka – biorą udział w detoksykacji, łagodzą działanie alkoholu czy nikotyny, a także chronią przed niekorzystnym oddziaływaniem na człowieka zanieczyszczeń środowiska naturalnego.

Cukier biały to niemal w stu procentach cukier złożony (sacharoza). Pozbawiony jest składników odżywczych, takich jak minerały czy witaminy.

W porównaniu z cukrem, miód odznacza się bogactwem składu. Miód zawiera,  oprócz wspomnianych wyżej cukrów prostych, liczne witaminy, biopierwiastki, enzymy, aminokwasy i kwasy organiczne.

Jeśli porównamy kaloryczność cukru i miodu okaże się, że to porównanie także wychodzi na korzyść miodu. 100 gramów cukru to w sumie ponad 400 kcal, natomiast 100 gramów miodu to niewiele ponad 300 kcal.

A co najważniejsze, miód jest o wiele zdrowszą alternatywą dla rafinowanego cukru. Bez wątpienia jest też o wiele smaczniejszy.

Zamiana cukru na miód to bez wątpienia dobra zmiana, do której jak najbardziej zachęcamy!

 

 


Źródło: miodkupujeszpszczolyratujesz.pl

Krzysztof