Miód – powstawanie, skład i rodzaje miodu

Zawiera wiele cennych składników, takich jak enzym inwertazę, mikroelementy czy bardzo ważny neuroprzekaźnik acetylocholinę. Ze względu na słodki smak uwielbiają go niemal wszyscy, także dzieci. O czym mowa? Oczywiście o jednym z największych cudów natury, jakim bez wątpienia jest miód.


Ten bursztynowy cud natury, jak niekiedy nazywa się miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów lub spadzi, która wydzielana jest przez mszyce i miodówki.

W składzie miodu znajdziemy głównie węglowodany (głównie glukoza i fruktoza). Ale o wartości miodu w głównej mierze decydują te składniki, które występują w nim w mniejszych ilościach, takie jak kwasy organiczne (kwas glukonowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), różnego rodzaju olejki eteryczne, barwniki (takie jak β-karoten i ksantofil), enzymy (np. inwertaza), mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne), witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna) i bardzo ważny dla organizmu neuroprzekaźnik acetylocholina. Te składniki decydują o tym, że miód można bez wątpienia zaliczyć do jednych z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na świecie.

Miód

Miody, fot. Hans, Pixabay.com, CC0

Jakie są rodzaje miodów

Podział miodów na miody nektarowe, spadziowe i nektarowo – spadziowe bazuje na tym czy dany miód pochodzi ze zbieranego przez pszczoły nektaru kwiatów miododajnych, spadzi czy też zarówno z nektaru jak i spadzi. Jednak powyższy podział nie jest ostatecznym, bowiem wśród miodów nektarowych i spadziowych wyróżniamy jeszcze różne odmiany, a najczęściej występującymi miodami odmianowymi w Polsce są:

  • miód rzepakowy
  • akacjowy
  •  gryczany
  •  wrzosowy
  •  lipowy
  • spadziowy – spadziowy iglasty i spadziowy liściasty
  • nawłociowy
  • mniszkowy
  • malinowy
  • cząbrowy
  • oraz wielokwiatowy.

Odmian miodu jest oczywiście dużo więcej, może być ich tyle, ile pożytków. Przykładami odmian miodów nie występujących w Polsce a bardzo popularnych w innych miejscach świata może być chociażby miód manuka, miód pomarańczowy czy eukaliptusowy. Poszczególne odmiany miodów różnią się od siebie m.in. barwą, konsystencją, składem oraz aktywnością biologiczną.

Aby mieć pewność, że kupowany miód jest na pewno wysokiej jakości warto robić zakupy w wyspecjalizowanych sklepach pszczelarskich lub bezpośrednio od znajomych pszczelarzy.  Duży wybór miodów w atrakcyjnych cenach znajdziesz np. w sklepie pszczelarskim Pszczelnictwo.com.pl.

Krzysztof