Miód spadziowy to jeden z najbardziej wartościowych miodów odmianowych. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje miodów spadziowych: miód ze spadzi iglastej oraz miód spadziowy z drzew liściastych.
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc i czerwców. Spadź powstaje w taki sposób, że mszyce najpierw pobierają z liści i gałęzi drzew sok, z którego same wykorzystują jako pokarm głównie białka, a pozostałą, słodką ciecz, która składa się głównie z węglowodanów, wydzielają. Tę właśnie ciecz – spadź – zbierają pszczoły i składają w plastrach w ulu.
Miód spadziowy to jeden z najdroższych występujących w Polsce miodów. Za 1 kilogram miodu spadziowego zapłacimy około 60 zł. Jest jednak wart swojej ceny, bowiem miody spadziowe to jedne z najwartościowszych miodów odmianowych.
Miód spadziowy ma wiele leczniczych właściwości. Pomaga, między innymi, na dolegliwości dróg oddechowych, posiada właściwości antyseptyczne, pomaga w leczeniu chorób serca i układu krwionośnego, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, pomaga w chorobach reumatycznych oraz układu nerwowego. Posiada także właściwości wzmacniające odporność oraz właściwości odtruwające organizm. Polecany jest więc szczególnie osobom będących w trakcie i po antybiotykoterapii i chemioterapii. Pomocny jest także w leczeniu anemii, w zaburzeniach przemiany materii oraz w leczeniu astmy i kamicy nerkowej.
Miody spadziowe nie są tak powszechnie dostępne jak miody wielokwiatowe czy rzepakowe, ale powinniśmy je bez większych problemów znaleźć w każdym dobrym sklepie pszczelarskim.