Pyłek pszczeli to jeden z tych produktów pszczelich, które są nie tylko najbardziej rozpowszechnione, ale i najlepiej poznane. Zobacz co znajduje się w pyłku kwiatowym.
Pszczeli pyłek kwiatowy to przede wszystkim produkt niezwykle bogaty w substancje biologicznie aktywne. Naukowcy ze składu pyłku kwiatowego wyodrębnili w sumie ponad 400 różnych substancji. Wśród poznanych substancji znajdujących się w pyłku kwiatowym znajdują się witaminy, białka (między innymi istotne dla prawidłowego działania organizmu ludzkiego aminokwasy egzogenne), kwasy tłuszczowe czy biopierwiastki.
W składzie pyłku pszczelego znajdują się:
- białka (stanowią 23% zawartości pyłku)
- lipidy (stanowią ok. 5% składu pyłku kwiatowego)
- węglowodany – cukry (stawią około 30% zawartości pyłku pszczelego)
- związki fenolowe: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i fenolokwasy (stanowią około ok. 1,5% składu pyłku kwiatowego)
- biopierwiastki (wapń, fosfor, magnez, sód i potas) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
- witaminy (witamina A, witamina E, witamina D, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, kwasy: pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol).
Warto w tym miejscu przytoczyć słowa prof. Ryszarda Czarneckiego, który jest jednym z najbardziej aktywnych w Polsce propagatorów produktów pszczelich:
(…) pyłek pszczeli jest za jedynym na świecie pełnowartościowym, kompletnym, produktem niezbędny do potrzymania i utrzymania życia.
Prof. Ryszard Czarnecki, cyt za www.pszczyly.info
Niewątpliwie bogactwo składu pyłku kwiatowego decyduje o tym, że pyłek pszczeli jest jednym z najbardziej prozdrowotnych produktów naturalnych na świecie.