Miód akacjowy jako szczególnie bogaty w cukry proste, a zwłaszcza we fruktozę, stanowi cenną odżywkę w stanach wzmożonej aktywności umysłowej, a także wyczerpania i osłabienia organizmu.
Miód akacjowy dla wzmocnienia organizmu? Jak najbardziej!
Miód akacjowy pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej – od maja do czerwca. Posiada bardzo jasną barwę. W postaci płynnej jest jasno słomkowy, natomiast po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą do kremowo-żółtawej. Z uwagi na wysoką zawartość cukru owocowego – fruktozy bardzo wolno krystalizuje. Zdarza się, że nawet po roku od daty rozlewu, miód może być nadal w postaci półpłynnej. Ma niezwykle delikatny słodki smak. W zapachu wyczuwalny jest aromat kwiatów akacji.
Wśród właściwości leczniczych miodu akacjowego na pierwszym miejscu należy wymienić jego działanie wzmacniające. Po miód akacjowy warto sięgać w stanach wzmożonej aktywności umysłowej, a także w czasie ogólnego wyczerpania psychicznego i fizycznego organizmu. Miód akacjowy działa także uspokajająco, poprawia nastrój i ułatwia zasypianie, dlatego poleca się go osobom znerwicowanym i mającym trudności z zasypianiem. Spożywany regularnie może wzmocnić odporność.
Miód akacjowy reguluje trawienie i przemianę materii, zapobiega zaparciom, usprawnia pracę wątroby, wspomaga jej detoksykację.
Miód akacjowy można wykorzystywać w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, a także chorób skóry. Jest niezwykle pomocny przy ropnych zakażeniach – dobrze wpływa na gojenie się ran i likwidowanie zakażeń. Jest także wykorzystywany w kosmetologii np. jako składnik maseczek przeciw starzeniu się skóry, a dzięki właściwościom hipoalergicznym stosuje się go do wytwarzania kremów i maści dla noworodków.